Тя се провежда с цел: да насърчи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е заниманието да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване по-приятно. 

Идеята "Пътувай и чети" дойде след като наблюдавахме, че все повече и повече хора, които четат книги в градския транспорт. Тази кампания има за цел и да върне хората към навика да четат книги, като им напомним, че градският транспорт е място, в което хората прекарват голяма част от деня си и то е подходящо за откриване на нови заглавия и интересни истории, заяви за Дир. бг директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. 

Ще бъде пуснат ретро-трамвай, който ще пътува от площад "Възраждане" до площад "Журналист", като в него ще има библиотекар от Столичната библиотека и всеки, който се качи ще може да размени своята книга с такава, която вече е там. Хората могат да получат безплатна карта за Столична библиотека, поясни Петров. 

Той уточни, че книгите са подбрани от Столична библиотека. Надявам се, че са интересни. Има и книги за деца, каза още Петров. Отделно има три пункта за размяна на книги, които са на знакови места на площад "Гарибалди", "Славейков" и в градинката срещу СУ "Св. Св. Климент Охридски", уточни още шефът на Центъра за градска мобилност. 

Организаторите са планирали кампанията да е продължителна и да се активизира при всеки удобен повод, свързан с дати и събития, които имат отношение към образованието, историята, културата. Пунктовете за книги ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни включително. 

На 24 май и на 1 юни, на пункта пред Столична библиотека, почитателите на български автори и „ловците на автографи“ могат да се срещнат с някои известни български автори сред които: Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Анжела Димчева и други автори. Атрактивният ретро-трамвай ще се превърне през следващите дни в читалня и библиотека. Той ще тръгва на всеки кръгъл час от 11.00 до 15.00 ч. по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“. Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11:00 ч. До 15:00ч.