Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщи, че агнешкият бут у нас е със 7.6% по-евтин от миналата година, а цената на плешката - с 8.6% по-ниска, предаде "Фокус".

Средната цена е около 12-13 лв. за килограм, което е с 1 лв. по-малко от същия период на 2013 г.

Стойчев добави, че купувачите не трябва да се притесняват за свежестта на българското месо, но вносното агнешко от Нова Зеландия и Австралия няма как да е прясно и със същото качество.

"Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има вкус като българското", допълни той.

За яйцата Стойчев коментира, че цената им е стабилна от месеци - със средни стойности около 19-20 стотинки за брой, и не се очакват повишения по празниците.

Търговците в Гърция запазиха миналогодишните цени на стоките за Великден, въпреки това оборотът на магазините е спаднал, защото стоките са скъпи за повечето гърци, предаде междувременно БНР.

Това сочи проучване на комисията по защита на потребителите. От търговската камара съобщиха, че до днес оборотът на магазините е с 10% по-нисък в сравнение с миналата година.

Цената на агнешкото месо в супермаркетите се движи около 6 евро за килограм, а в специализираните магазини до 10 евро за килограм.

Голяма разлика има в цената на козунака - от 6 евро до 15 евро за килограм.

Цените на пресните плодове и зеленчуци са почти двойни в сравнение с цените на българския пазар. Между 20 и 30 евроцента се продават яйцата.

Великденската трапеза с всички традиционни за нея ястия излиза около 15 евро на човек.
Повече средства от миналата година са отделили гърците за бензин, защото Великден е семеен празник и се пътува при роднини.

Вижте рецепти за Великден

10 забавни техники за боядисване на яйца