Компаниите Делта (Delta), Кока-кола (Coca-Cola), Юнилевър (Unilever) и Нестле (Nestle) са предприели превантивната мярка, след като анархисти публикуваха в сайта Индимедия информация, че са откраднали от супермаркети храни, сложили са им отровни вещества и ще ги върнат на рафтовете на магазините, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

В прокламация от анархистка организация се съобщава не само кои стоки ще се заразят с хлор и солна киселина, но и цялата технология на акцията, която изглежда добре организирана.

По тази причина властите принудиха четири водещи компании да изтеглят част от стоките си превантивно.

Аналогичен случай имаше и преди три години, когато бяха засегнати продукти на Кока-Кола

Според анархистите стоките ще са в търговските магазини на област Атики, но гърците вече спряха да купуват тези марки от цялата търговска мрежа. Изтеглени от днес са безалкохолни напитки, доматено пюре и дори млечни продукти.

В съобщение на Делта се посочва, че случилото се "засяга една гръцка компания, в която работят повече от 1 200 души и всекидневно си сътрудничи с 1 400 животновъди и над 60 години подкрепя гръцкото семейство, икономика и провинциалните райони".

Храните са безопасни

"Храните по магазините в Гърция са безопасни", увери шефът на гръцката организация за контрол на храните Йоанис Циалтас след направени от ведомството проверки заради отправената в социалните мрежи от анархистите заплаха, съобщи изданието "Нафтемборики".

Циалтас каза, че е имало заплаха, отправена от някаква оранизация и че са били предприети действия от компетентните власти, в рамките на които е бил проверен търговският пазар в района на Атина и превантивно са били отстранени съмнителните стоки. На пазара няма абсолютно никакъв проблем, няма и никава заплаха за това, че някои храни са били заразени с отрови.

Кой стои зад заплахата

Звеното за борба с тероризма се зае със случая. В хода на разследването прави впечатление, че посочените рискови продукти са на международни компании, които са водещи на пазара. Властите се обърнаха за информация към гражданите с молба за връзка с полицията.

Странното име на организацията "Зелената Немезида" прави аналогия с антична богиня на правосъдието, която наказва нарушителите на моралните закони. Една от хипотезите обаче е, че заплахата е дело на конкуренти, а не на анархисти.