С този законопроект се цели да се определи какви части от предлаганите храни трябва задължително да бъдат родно производство. Това е законопроект, който беше обещан от ПГ на БСП, коментира пред БНР депутатът Жельо Бойчев - един от вносителите.

Законопроектът предвижда определен процент от даден вид стока по щандовете в хипермаркетите да бъдат български.

Според Бойчев с този законопроект БСП изпълнява своите ангажименти в защита на българското производство и на българските производители.

"По наша инициатива бяха направени такъв тип промени в Закона за защита на конкуренцията за отношенията на големите търговски вериги с техните български доставчици. Радвам се, че вече и този законопроект е факт. Очаквам една много сериозна подкрепа и от българските производители, и от всички български граждани, тъй като много ясно се вижда на пазара, че българинът става все по-взискателен към храната, която търси и се вижда, че българската храна е една от търсените", каза Бойчев.

За законопроекта преди дни спомена в парламента и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя предложи минимум 50% от зеленчуците по щандове в хипермаркетите и 70% от месните и млечни продукти да бъдат български.