В левицата са притеснени от драстично растящите цени у нас на храните и за пореден път настояват за индексация на доходите, увеличаване на пенсиите и  минималната заплата.
Този петък, по искане на социалистите, парламентарният контрол ще започне с дебат по темата, в който ще участва социалният министър Тотю Младенов.
"Ако той не представи конкретен план за увеличаване на доходите, по-добре да си ходи и да не мъчи и себе си и държавата повече, да си подава оставката", коментира в кулоарите на парламента Нинова, цитирана от БТА.

От БСП цитираха данни на националната статистика, според които само за януари цените на основните хранителни продукти са скочили с 1,8 на сто спрямо миналия декември.
"Тенденцията е те да продължат да растат и през март. Основното оправдание на правителството, че такава е международната конюнктура, не е вярно", категорична беше тя.
Депутатката се аргументира с изчисленията на международната организация по храните, които отчитат поскъпване на продуктите от зърнени култури от 3 на сто за януари, докато у нас това е с 8,3%.

Месото също се продава все по-скъпо в България, докато на международните пазари цената му пада, посочи Нинова. Според левицата виновно за това състояние е не само международното положение, а и сбърканата политика на правителството по отношение на производството на български храни и земеделските производители.
Социалстката обясни, че управляващите трябва най-накрая да разберат, че хората не се хранят със СРС-та и асфалтови магистрали.

"1 литър олио в Ротердам е 1,50 лв., а в България гони 3 лева (всъщност около 3.50 - бел.ред.). Защо в плуващата в олио България цената е два пъти по-висока, отколкото в Ротердам", попита по-рано по БНТ съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.
"Ето я престъпността, някой блокира каналите за международна конкуренция. Защо няма вътрешна конкуренция, защо няма борба за печелене на потребителите чрез цени. Италианските производители например реагираха на кризата с тотални намаления на цените", коментира лидерът на ДСБ.

По думите му целият кабинет в България не смее да признае, че има монополен съхранител на зърно.
"На стоковите борси в България няма сделки за продажба за зърно. Не е ясно откъде купуват производителите. България е в тежка депресия. Никой не пазарува. По време на депресия българската икономика алогично започва да увеличава цените, и то на хранителните стоки, което мачка изцяло и останалото потребление. Това явление се нарича стагнация и инфлация едновременно - това е най-тежкият удар върху икономиката", изтъкна Костов.

Коалиция за България иска да провокира социални бунтове с изказвания от рода, на това, че "хората не ядат магистрали", за да може да влезе в дневния ред на обществото, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
Няма основание да бъде поискана оставката на Тотю Младенов, каза колежката му Светлана Ангелова и обвини БСП в популизъм.