Какво е било менюто на Тайната вечеря

stat
09:44  |  13 април 2017 | / Редактор Нели Делчева / обновено преди 18 минути
Фреска ”Тайната вечеря” от Леополд Купелвизер, 1889 г. Виена
Сн.: Shutterstock

Двама италиански археолози са изследвали и анализирали какво е било "менюто" на Тайната вечеря и как са се хранили Исус и учениците му.
Дженерозо Урчиоли, археолог от италианския Petrie center и автор на блог, посветен на храните през древността, разказва: “Библията описва случилото се по време на Тайната вечеря, но не се спира в детайли на това, какво са вечеряли Исус и апостолите му”. Урчиоли, който специализира история на ранното християнство и и Марта Бергоньо, археолог и египтолог от Музея за Египет в Торино, са автори на изследването, пише historynakratkо.

Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо Да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове около маса.
“По това време в Палестина храната е поднасяна на ниски маси и гостите са се хранели седнали или излегнати върху черги и възглавници на пода”, обяснява Урчиоли.

Двамата изследователи стесняват кръга от храни, присъствали на Тайната вечеря, базирайки се на споменаването в Новия завет за две други важни “съставки” от менюто от времето на Христос - тцир, който е еврейският вариант на римския сос от риба, известна като гарум.

Според анализ на евангелието на Марк на трапезата са присъствали безквасен хляб и вино, но и агнешко, тъй като се споменава, че това се е случило в деня на Пасха. Исус разчупва хляба и благославя виното, обявявайки пред апостолите хляба за своето тяло, а виното – за неговата кръв. Ритуалът заляга в основите на църковните тайнства и е познат на всеки вярващ, като приемане на светото причастие.

Според Урчиоли и Бергоньо на трапезата е имало шалет (или чолнт) – ястие от боб, приготвен на много слаб огън в продължение на 10-12 часа. Маслини с исоп, подправки с ментов вкус, варено цвекло, маруля и хрян са сред другите предполагаеми храни, с които Исус и апостолите се хранят по време на Тайната вечеря. А за десерт вероятно е поднесен харосет – смес от орехи и други ядки, объркани с парченца пресни плодове, подправени и полети със сладко вино.

Урчиоли завършва с уточнението, че исопът и фурмите са присъствали ежедневно в менюто на евреите от онова време, докато цвеклото, марулята и хрянът, както и шалетът са ястия, традиционни за отбелязването на Пасхата.


Последно в Спектър


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?