За мирните жители, "оказали се заложници на терористите", и желаещите да се предадат бойци ще бъдат открити три хуманитарни коридора, а за бойците с оръжие ще бъде създаден четвърти коридор, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА.

В районите на хуманитарните коридори ще бъдат установени пунктове за раздаване на топла храна и оказване на първа медицинска помощ.

Контролираните от бунтовниците квартали на Алепо са под плътната обсада на силите на режима от 17 юли и никаква международна помощ не успява да влезе в тези райони.

Руският министър на отбраната уточни, че тъй като американските партньори не са предоставили на Русия данни за местоположението на "Джебхат ан Нусра" и на Сирийската свободна армия, в северната част на Алепо ще бъде създаден четвърти коридор за безопасно изтегляне на бойци с оръжията им.

Шойгу призова сирийското правителство да даде амнистия на бойците, "неопетнили ръцете си с кръв" и готови да сложат оръжие.

"Ние нееднократно призовавахме противоборстващите страни към примирие, но всеки път бойците нарушаваха режима на тишина, обстрелваха населените места, атакуваха позициите на правителствените сили. В резултат на това в Алепо и предградията се създаде сложна хуманитарна обстановка", обясни министърът.

Хеликоптери са пуснали над града листовки с карти, показващи коридорите, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Шойгу каза също, че по молба на американския държавен секретар Джон Кери руското министерство на отбраната изпраща в Женева експерти за изработване на съвместни мерки за стабилизиране на обстановката в Алепо.

Руският министър на отбраната призова международните хуманитарните организации, работещи в Сирия, да участват в започналата днес операция в Алепо.

Асад обяви амнистия за сирийци

Междувременно президентът на Сирия Башар Асад издаде указ, с който обяви амнистия за всички въоръжени лица, също и за укрилите се от правосъдието, ако се предадат сами и сложат оръжие и ако освободят хората, задържани от тях насила. Документът бе разпространен днес от сирийската осведомителна агенция САНА.

Срещу онези, които склонят да спазят тези условия, няма да се повдигат никакви обвинения, се казва в указа. Желаещите да получат амнистия трябва да се предадат на компетентните съдебни органи или на полицията до три месеца от издаването на указа, уточнява агенция Спутник, цитирана от РИА Новости.

Част от бунтовниците, обкръжени в град Алепо, са готови да се предадат на правителствените войски. Става дума за стотици бойци, включително наемници от чужбина. Амнистията обаче ще обхване само граждани на Сирия, посочва РИА Новости.