Затова литургията беше отслужена с помощта на свещеник от друга църква.

Повод за недоволството на духовниците от храма  е, че Дионисий е допуснал раздаването на хляба или тялото господне от ръка в ръка, с което го е оскверни и че е поръчал зарята за Великден.

"Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам“, заяви свещеникът Костадин Гаврилов пред "Труд". Потвърди го и другият свещеник Антоний Милушев: "Дионисий прави всичко на своя глава, без благословията на патриарха и на Светия синод“.

"Той забравя защо е застанал пред Светия престол, че застава пред светите тайни. Църквата е Христоцентризъм – Христос е пред нас. Всичко останало са асоциации. И когато един човек поругае най святото нещо... Всеки има своята съвест и своята позиция", каза още отец Костадин пред БНР.

Според отчетата от храма Дионисий прави „циркаджилъци“ по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона.

„Не искам да си спомням как на Велика събота, по време на Василиевата литургия, тръгна с ръка да раздава тялото Христово, а дяконите след него обираха трохите. По нашите канони не се прави така заради опасения от поругаване“, коментира Антоний и допълни, че ритуалът се изпълнява с лъжица.

„Дионисий лъже, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците“, категоричен е още свещеник Костадин.

Той разказа как Негово Светейшество навръх Великден, след като произнесъл „Христос воскресе“, а миряните отговорили „Воистина воскресе“, се опитал да запее, но бил прекъснат от „Тих бял Дунав“ в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на зарята.

„Дионисий се обърна към патриарха и го попита: „Кога ще се уеднаквим?“, а Негово Светейшество наведе поглед“, разкри отчето. И допълни: „Дионисий е опасен за църквата“.

Свещеници от патриаршеския храм припомниха, че именно Дионисий еднолично бе решил да има входна такса от 5 лв. в „Св. Александар Невски“, но след шума, който се вдигна от медиите, бързо се отказа.

Духовниците ще внесат писмо на следващото заседание на Светия синод. Ако Дионисий остане в храма, те ще напуснат. В интернет също има петиция с настояване за тежко наказание за архимандрита.

Нарушил ли е канонът Дионисий

Един от най-близките хора на патриарх Неофит - русенският митрополит Наум, вчера излезе с официална позиция по скандала с великденската заря, който от няколко дни тресе висшия клир. В него се припомня, че съгласно устава на БПЦ Българската православна църква се управлява от Светия синод, който се състои от българския патриарх и епархийските митрополити.

В чл. 50 ясно се казва, че: българският патриарх/наместник-председателят на Светия синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на църквата без решението на Светия синод и Светият синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на българския патриарх“, пише още в позицията на Наум. Там е посочено, че Светият синод взема решения в пълен състав.

Позицията на архимандрита

Според архимандрит Дионисий  отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски“ навръх Великден е скверно и кощунство. "Фойерверки за мутра може, а за Великден - не", коментира той.