Гробниците са построени между 44 и 103 г. след Христа.

"Те са взривили три от кулите, които бяха най-добре запазени, най-красиви", е заявил за Франс прес директорът на департамента за древна история и музеи Маамун Абдел Карим.


"Бяхме известени преди десет дни, но току-що успяхме да потвърдим информацията", каза той, като се позова на сателитни снимки от 2 септември. Те са получени от базирана в САЩ неправителствена организация, бореща се за опазване на сирийското културно наследство.
Новото посегателство върху този паметник на световното културно наследство става след разрушаването през последните седмици на два храма от римската епоха.

Засега остава неизвестен размерът на щетите, които екстремистите от халифата са нанесли на Храма на Бел, който е на около 2000 г., но местни жители твърдят, че при разрушаването му от джихадистите, мощна експлозия разтърсила земята.

"Ислямска държава" разруши и храма на Баал-Шамин, а дни след това публикува и снимки на експлозиите. 

Екстремистите контролират Палмира от три месеца. Тези най-известни гръко-римски руини се намират в пустинен район на североизток от сирийската столица Дамаск.

Днешният град Палмира е разположен на стратегическо място по пътя между Дамаск и източния гр. Деир ал-Зур. Древният град е важен културен център и е сред други подобни в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници на културата.

Палмира има редица монументи и над 1000 древни колони, както и уникален акропол с 500 гробници. В древния град годишно идваха около 150 000 туристи годишно, преди да избухне сирийската гражданска война.