Запорът е върху акциите на акционерното дружество "Корси маунтин рисорт" в "Сана спейс хотел Хисаря" АД, което обединява хотелите под контрола на банкера (в Хисаря, Златни пясъци, Пампорово, Банско, КК "Св. Св. Константин и Елена" и две къщи за гости в Боженци).

Преди дни фондът LIC33 обяви, че придобива дялове в дружества, собственост на Цветан Василев, които оперират в телекомуникационния сектор, в сферата на отбраната и авиацията, както и притежаващи активи в медии и агенции за недвижими имоти - "БТК" ЕАД, "НУРТС България" АД, "Фърст Диджитъл" ЕАД, "Дунарит" АД, "Авионамс" АД, "ТВ 7" ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД, "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД.

"Корси маунтин рисорт" притежава 330 000 бр. акции по 100 лева в регистрираното на адреса, където бяха основните офиси на Василев - бул. "Цар Борис III" 159, дружество "Сана спейс". Останалите 32 500 акции държи КТБ. Капиталът на "Сана спейс хотел Хисаря" АД е 36 250 000 лева.

Постановлението за запора е издадено от главния публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП в София Мария Попова. То запорира поредната фирма, свързана с мажоритарния собственик на КТБ.

Преди дни НАП наложи запор на акциите на Василев в БТК, където е заложено НУРТС, и друго ключово дружество - ТЦ-ИМЕ.

Междувременно НАП наложи запор и върху "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, сочи справка в Търговския регистър. Освен на НАП запорът е в полза на Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество.

На 9 февруари 2015 г. НАП наложи запор и върху всички акции на свързаното с Василев "Юлита 2002" в "Сентръл пропъртис" ЕООД (общо 8 953 640 бр.) заради предполагаемо публично вземане в размер на 1 885 750 лв.

Делото за КТБ

Съдията от Софийския градски съд Иво Дачев е възобновил делото за несъстоятелността на КТБ. То е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 15 април, съобщиха от съда.

Призовани са КТБ АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

15 април е първата възможна дата, на която заседанието може да се проведе, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по отношение на прокуратурата и встъпилите акционери.

В определението е посочено още, че производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки.

В определението съдия Дачев е посочил, че поради изложените съображения и независимо, че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, съдът служебно следва да възобнови същото. Съдът указва на БНБ в срок до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.