Това е пълно безумие, забравили са тези хора, че имаме пазарна икономика вече 27 години, заяви за Дир.бг Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции.

Остава да направим Комитет по цените, отбеляза той.

По думите му пазарът диктува какви ще са цените, на един хотелиер с 5 звезди какви са му разходите и на другите какви са им разходите.

"Минимални цени на самолетните билети има ли?", попита още Димитър Попов.

През седмицата стана ясно, че има предложение за минимална цена за нощувка в хотел. Идеята е да се въведат различни прагове според категорията на мястото за отсядане, а надеждата е, че така ще се намали сивата икономика в бранша. Промяната е поискана от някои представители от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и 5-звездните хотели.

От Министерството на туризма вече са поискали становището и на Комисията за защита на конкуренцията, което се очаква в края на януари. В момента у нас има над 6100 хотела с три, четири и пет звезди.

Според Димитър Попов обаче в това предложение няма икономическа и пазарна логика. Това са хора които не си дават сметка, че първо веднага ще паднат под ударите на закона - КЗК и КЗП, ако си вършат работата, веднага ще ги санкционират. Вече имаме такива случаи - минимални цени за екскурзоводско обслужване.

"Кое го налага това нещо? Да сложим ли минимални цени например на двудневна екскурзия в Истанбул - кой може да посочи коя е най-ниската цена", попита още Димитър Попов.