Въоръжени лица нахлуха в хотел в сомалийската столица Могадишу вчера, като взеха гости за заложници, откриха безразборна стрелба и хвърляха гранати, след което силите за сигурност ги преследваха до последния етаж и сложиха край на продължилото с часове нападение, заявиха сомалийската полиция и очевидци, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Вижте снимки >>>

Най-малко 14 души са загинали. Отговорност пое групировката "Аш Шабаб".

"Най-накрая сложихме край на обсадата. Последните бойци бяха убити на горния етаж", каза капитан Мохамед Хусейн, след като силите за сигурност обкръжиха въоръжените лица, които бяха разположили снайперисти на покрива на хотел "Наса-Хаблод".

Полицията заяви, че в нападението са участвали поне четири въоръжени лица, като двама са убити. "Засега сме потвърдили смъртта на 14 души. Някои от тях са починали в болниците", каза Хусейн.

Силите за сигурност са спасили повечето от заложниците. Не е ясно дали има убити от тях. Полицията и здравни работници заявиха, че девет души са ранени.

Полицията каза, че нападението започнало с взрив на кола бомба на входа на хотела, който откъснал портала му.

Въоръжените лица си проправили път до хотелската част с бой, като очевидец заяви, че открили безразборна стрелба по гостите в сградата.

По-рано ДПА съобщи за най-малко 17 убити. Силите за сигурност претърсват внимателно хотелските стаи за експлозиви, посочва Асошиейтед прес.