Първият хотел от веригата в България ще бъде построен в София на мястото на бившето кино "Сердика" и се очаква да отвори врати през 2018 г., съобщи Министерството на туризма.

Това е станало известно на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова с Такуя Аояма, вицепрезидент за развитието на веригата "Хаят" а Европа, Африка и Близкия изток и Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на компанията "Тера тур сервиз", свързана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев - партньор от българска страна.

Вижте снимки >>>

"Работим за осъществяване на това инвестиционно намерение повече от 7 години, но вярваме, че сега е дошъл правилният момент", е заяви Лъчезар Тодоров.
Той е подчертал, че е много важно, че вече има самостоятелно Министерство на туризма, което координира работата в сектора и същевременно е налице силната амбиция и ангажираност на мениджмънта на веригата с този проект.

"България посреща много туристи и ние искаме те да останат по-дълго тук, за което ще им предложим и най-добрите услуги и материална база", е посочил Такуя Аояма.

Hyatt Hotels Corporation е водеща световна хотелиерска компания с портфолио от 12 бранда и 652 имота в 53 страни.

Прогнозите сочат, че обектът ще привлече интереса на повече чуждестранни посетители, включително и на дългогодишните гости на веригата, за събитиен и конгресен туризъм, както и за културно-исторически и сити турове в столицата.

Министерството ще продължи да подкрепя такива инициативи, защото са важни както за развитието на сектора, така и за развитието на икономиката на страната, заяви министър Ангелкова. Тя информира, че се водят разговори и с други големи хотелски вериги.

Водят се разговори с пет големи хотелски вериги, които са с интерес към Черноморието. Става дума за брандове хотели, които се свързват с изключително високо качество на услугата и водят след себе си своите клиенти, уточни министърът.

Това според Ангелкова е предпоставка страната ни постепенно да се позиционира във високия сегмент на пазара.

По време на конференция за инвестиции в туризма, министър Ангелкова съобщи, че в хотелите с четири и пет звезди има ръст на туристите от 4 на сто за 2015 г., като 11 милиона от общо 21 млн. нощувки за миналата година са били в хотелите от тези категории.

Това показва, че хората търсят високо качество, че имаме възможност да разгърнем нашия потенциал в този сегмент, коментира министърът.

Туризмът е във фокуса на работата на правителството, подчерта Николина Ангелкова, като заяви, че през последните години са вложени близо 340 милиона лева в 6 пречиствателни станции по морето и 340 километра канализационна мрежа, за да се гарантира чистотата и комфорта за туристите.

Усилия са насочени и в изграждането на пътна инфраструктура, за да се осигури достъпността на цялата страна.

България ще привлича богати туристи с маркови хотели