Пътните полицаи няма да спират водачите, които карат с превишена скорост, а само ще ги снимат. После шофьорите ще получат електронен фиш.

Това стана възможно, след като във вторник в "Държавен вестник" излезе наредбата на МВР за използването на устройствата, пише "24 часа".

Местата, където ще дебнат полицаи с радари, ще бъдат обозначени с новия знак Е24. От пътната полиция твърдят, че нямат проблеми с получаването му.

Под знака Е24 ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили.

Според наредбата може да се слага и преносим пътен знак, т.е. участъците да се променят, за да не ги научат наизуст шофьорите.

Преди дни се появиха слухове, че знакът Е24 още не е доставен в областните дирекции, но от МВР заявиха, че няма проблеми с табелите.

Пътната полиция ще може да снима само от служебни автомобили и мотоциклети. Първоначално имаше идея да се снима и от необозначени автомобили, но тя бе отхвърлена.

Позволява се и снимането от движещ се автомобил или мотоциклет. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. Полицията ще съобщава всеки ден в интернет местата, където са радарите.

Утре, 24 май, началникът на „Пътна Полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски ще обяви и резултатите от първия ден работа на мобилните системи за контрол. Събитието ще се състои на Околовръстен път срещу Ботаническата градина /посока от кв. „Бояна“ към ж.к. „Младост“/.