Това реши мнозинството в Народното събрание след окончателното приемане на второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, предадоха БГНЕС и БНР.
Промените минаха без сериозни дебати.

Мобилните камери бяха забранени в началото на миналата година след решение на Върховния административен съд, който реши, че употребата им е противозаконната, защото данните от тях могат лесно да се манипулират.

Според вносителите на промените новите разпоредби са съобразени с тълкувателното решение на ВАС, а мярката се налага, тъй като след забраната на камерите шофьорите са станали по-недисциплинирани, а инцидентите на пътя са се увеличили.

Контролът с камери ще започне отново до три месеца.

Устройствата може да бъдат и стационарни и ще се обслужват от контролен орган.

Текстовете в промените, приети днес, предвиждат КАТ да предупреждава предварително в кои участъци ще има мобилни камери.

За всяка проверка за висока скорост ще информира нов знак на пътя.
Той ще предупреждава шофьорите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона за видеонаблюдение, предаде БНР.
Информация къде има камери ще има и в средствата за масово осведомяване или на сайта на министерството.

Наскоро вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че се очаква близо 150-те мобилни камери отново да бъдат използвани от МВР.

Вчера Вучков заяви пред Нова телевизия, че ще бъде направена промяна в заповедта за проверките на пътя, която ще позволи на патрулите на КАТ да спират за проверка шофьори, без да е нужно в нея да участват няколко коли.

В момента инспекциите стават само по т.нар. метод за широкообхватен контрол, при който поне два патрула спират няколко коли и проверката се записва на видео.
Промяната в организацията на работа ще стане факт, след като 20 коли на пътната полиция бъдат оборудвани с камери. Записващите устройства ще са поне две, а в повечето случаи - и три.

Обжалване на електронния фиш

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата се подава в 14-дневен срок от получаването на фиша, а при възражение - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша, предаде БТА

Депутатите разписаха в 7-дневен срок от получаване на жалбата директорът на съответната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, да я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд. В съпроводителното писмо ще се посочват и доказателствата в подкрепа на обжалвания фиш, както и информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта, разположението на автоматизираното техническо средство, неговия вид и данни за извършена метрологична проверка.

За нарушение с пътно превозно средство, регистрирано в друга държава-член на Европейския съюз, се извършва автоматизирано търсене в националните бази данни за регистрацията на пътни превозни средства на съответната страна за установяване на собственика на автомобила.