В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината.

Българските пациенти трябва да са наясно, че не само няма ефект от хомеопатията, но тя може да доведе до тежки увреждания на здравето, заяви пред Дарик академик д-р Богдан Петрунов, един от водещите специалисти по имунология и алергология у нас. Той е един авторите на писмото, което ще бъде изпратено до здравното министерство, Министерския съвет и парламента.

Методите на хомеопатията водят началото си от 18-ти век и не съответстват на съвременните знания в областта на химията и физиката, обясни академик Богдан Петрунов.

„Тя изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефектът, който чрез самовнушение всеки един би могъл да изпита, независимо от това какво лечение получава. Затова мисля, че е редно нашето общество и българските пациенти да бъдат наясно, защото не само че няма ефект от хомеопатията, но може и да доведе до тежки и трайни увреждания поради това, че хората не се лекуват, не се поставя диагноза съобразно съвременните знания в областта на медицината, лечението закъснява и може да се стигне до тежки и неприятни резултати“, посочи Петрунов.

„Хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина в медицинските университети и според авторите на писмото това ѝ придава авторитетност. В същото време този метод на лечение създава само заблуда и временен комфорт у хората“, твърди академик Петрунов.

„Не трябва да забравяме огромния финансов интерес, който имат фирмите, които се занимават с хомеопатия, в това няма никакво съмнение. Това са колосални средства, които се хвърлят в тази насока“, допълни той.

Учените от БАН посочват, че продуктите на хомеопатията трябва да бъдат поставени под същия контрол, както медицинските продукти - да преминават през сериозни проучвания и тогава да се пускат на пазара.