Унгарският премиер Виктор Орбан преодоля неудобството на правителството си да признае ролята на Унгария в Холокоста, казвайки, че много хора в страната му са извършили срамни неща през Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Орбан каза по време на церемония в памет на еврейски войници, загинали, отбранявайки унгарските граници по време на Първата световна война, че Унгария трябва да отчете дължимото на евреите, чиято депортация е подпомогнала 30 години по-късно.

Около 430 000 от 1,3 милиона души, убити в Аушвиц, са унгарски евреи, се посочва в сайта на 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер, която ще бъде чествана утре.

Унгария помага за депортирането на евреите си към лагерите на смъртта през 1944 г., след като германските войски я окупират.

"Това е трагедия за унгарския народ и непреодолима загуба за унгарската еврейска общност.

По време на Втората световна война бяхме безразлични, когато трябваше да помогнем, имаше много унгарци, които избраха злото пред доброто, които избраха да извършат срамни вместо почтени неща", каза Орбан.

Това е безкомпромисният език, за който критици призоваваха напразно миналата година, когато правителството на Орбан издигна мемориал на жертвите на хитлеристката окупация, за който еврейски групи казаха, че прикрива ролята на Унгария в Холокоста, отбелязва агенцията.

"Стоейки сред тези гробове, (за мен) е неразбираемо всичко, което ни се е случило преди 70 години. Пътят от другарството с героичните евреи от Първата световна война до концентрационните лагери", каза Орбан.