Знамената са спуснати наполовина на обществените сгради, а летището в Амстердам е покрито с цветя в памет на загиналите, предаде БНР.

С два самолета бяха докарани първите тела на жертви от катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма са холандци.
Останките ще бъдат веднага откарани във военната база Хилверсум, където ще започне идентифицирането им.

Обръщение на един почернен баща

Един баща, загубил едва 17-годишната си дъщеря, отправи към президента на Русия Владимир Путин писмо-обръщение. В него място намери и риторичният въпрос към президента на Русия:

"Как вие, господин Путин, бихте гледали на света ако сепаратисти посегнат на живота на скъпата ви дъщеря, която живее в Холандия, близо до Хага и някой посегне на нейния живот? Как щяхте да се изправите повален от дълбока душевна скръб и мъка от такава загуба и как щяхте да я преодолеете? "

Така се обърна Ханс де Борст към руския президент в отворено писмо до медиите, едва сдържайки гнева, мъката, страданието си, предаде БНР.

27-годишната дъщеря на руския президент - Мария, живее в Холандия заедно с 33-годишния бизнесмен Йорит Фаасен.

Какво написа бащата в профила си във Фейсбук

Благодаря ви много, господин Путин, лидерите на сепаратистите или украинското правителство! За убийството на обичното ми и единствено дете, Елземик де Борст! Тя беше на 17 години, ученичка в гимназията в "Сехбрук колейже" в Хага. Пътуваше за почивка в Малайзия заедно с малкия си брат, майка си (бившата ми съпруга) и втория си баща. Елземик щеше да вземе последните си училищни изпити през следващата година, заедно с най-добрите си приятелки Юлия и Марина, тя беше толкова добра в училище! След това искаше да учи инженерство в Техническия университет в Делфт, очакваше го с нетърпение! Но изведнъж тя вече не е тук! Тя беше застреляна в небето, в непозната страна, където се води война! Гореспоменати господа, надявам се, че се гордеете, че я убихте, заедно с други, млади животи и бъдеще. И че ще можете да се погледнете в огледалото утре сутрин. Надявам се, че ще получите това съобщение, може би преведено на английски (което като интелигентни господа можете да прочетете с лекота)

Благодаря още веднъж!

С уважение, бащата на Елземик - Ханс де Борст от Монстер, Холандия, чийто живот е съсипан!

P.S. Господин Путин, надявам се, че интензивният Ви разговор с нашия премиер Рюте отвори очите Ви! Знам, че сте впечатлен от това и аз ще се впечатля, ако поемете инициативата да охранявате огледа на катастрофата с руската армия, за да могат холандските следователи да си свършат работата. Благодаря предварително.

Може ли всички фейсбук потребители да спрат да релинкват всички статии на всякакви езици, в които съм нарекъл г-н Путин - Чудовище? Това е просто името на селото в Холандия, в което аз живея.
Много благодаря, добавя Ханс де Борст.

Холандският външен министър Франс Тимерманс изрази на свой ред болката на страната си:

"От четвъртък насам си мисля колко ли ужасяващи са били последните мигове от живота им, когато са разбрали, че самолетът ще се разбие. Дали са стиснали ръката на близките си? Дали са пристинали децата до сърцето си? Дали са се погледнали в очите за последен път като безмълвно сбогуване? Това никога няма да разберем."

Възможно е още много тела на жертви от катастрофата на MH17 да лежат по полетата в Източна Украйна, заяви австралийският премиер Тони Абът и поиска "пълно претърсване" на зоната, където се разби малайзийският самолет.

Холандия предаде на Великобритания черните кутии на самолета, където ще бъдат дешифрирани. Преди това кутиите бяха предадени от сепаратистите в самопровъзгласилата се Донецка народна република на малайзийски експерти, а те ги предадоха на Холандия.