Това устройство записва разговорите между членовете на екипажа по време на полета.

Експерти на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) участват в разследването на обстоятелствата около свалянето на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна.

ИКАО съобщи също така, че черната кутия, записваща параметрите на полета като скорост, височина и др. се изучава от експерти и за нейното състояние засега няма информация.

Холандският съвет за безопасност, който координира разследването, съобщи по-рано, че сега ще се работи по изучаването на информацията, свалена от черната кутия, запосваща разговорите, което изисква повече време.

Съветът съобщи, че проучването на съдържанието на черната кутия, записваща техническите показания при полета, ще започне в четвъртък, предаде Ройтерс.

По разследването работи екип от 24 следователи от Украйна, Малайзия, Германия, САЩ, Великобритания и Русия и ИКАО. Съветът съобщи още, че в Украйна работят четирима холандски експерти.

Холандският орган заяви, че ще разследва поотделно процесите на взимане на решения за маршрутите на полетите и наличието на списъци на пътниците.

Русия държи на водеща роля на ИКАО в работата с "черните кутии"

Русия настоява за открит и обективен характер на международното разследване на катастрофата на полет МН17, включително осигуравене на водеща роля на ИКАО в работата с "черните кутии", заяви заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин на среща с шефа на представителството на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.