Ключови  теми в разговорите им са били бежанската криза и ситуацията в Сирия, предаде БТА.

Когато говорим за бежанците, бих искал да кажа, че трябва да покажем солидарност, трябва да работим не само по европейската солидарност, но и във връзка със съседите си, с Турция, с другите страни в региона, коментира холандският министър.
Според него разговорите, които са се състояли между ЕС и Турция, вървят в правилната посока. 

Несигурността, която ни обгражда отвсякъде в Европа, предизвиква необходимостта да стоим рамо до рамо, посочи той. 
Кундерс заяви, че ясно вижда как България обръща сериозно внимание на контрола на границите. 

Кундерс отбеляза, че с Митов са разговаряли, че България спазва техническите условия за членство в Шенген. Гостът припомни, че има Съвет по правосъдието и вътрешните въпроси, на чийто дневен ред темата не стои

Трябва да се придвижваме напред по отношение на морските граници, на въздушните, на земните граници, които изискват законова и политическа работа, отбеляза министърът на външните работи на Холандия. 

Кундерс не пропусна и ситуацията в Сирия, като вмъкна - „доста съм разтревожен от политиката на руската страна в момента".

Митов: България е заслужила мястото си в Шенген

Разчитаме на подкрепата на Холандия за присъединяването на България към Шенген, особено в настоящата ситуация, коментира министърът на външните работи Даниел Митов.
Смятам, че България е заслужила мястото си в Шенген, каза той. Митов посочи още, че в условията на безпрецедентен миграционен натиск по външните граници България изпълнява много добре своите отговорности и практически действа като държава-член на Шенгенското пространство.

Ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на външните граници на ЕС, това е от общ интерес на всички ни, посочи Митов.

Министър Митов изрази задоволство от динамичното развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни и отбеляза, че Холандия е особено важен икономически партньор на България с общ обем на преките инвестиции над 7 милиарда евро в периода 1996-2014 година.

Борисов: Разчитаме на подкрепата на Холандия

Очевидно е, че всеки иска България да стане част от Шенген, добави той. България високо цени отношенията си с Холандия, страната е сериозен инвеститор у нас и има още потенциал за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с Берт Кундерс.

Борисов е изразил задоволство от отличното взаимодействие в сферата на правосъдието, полицейското сътрудничество и борбата с трафика на хора.

На срещата е бил обсъден и миграционният натиск в Европа, като министър-председателят изразил благодарност за помощта, която Холандия оказа за решаване на проблема с бежанците у нас.

Премиерът Борисов и холандският външен министър са се обединили около разбирането, че справянето с бежанската вълна изисква общи действия и солидарност, посочват от МС.

Бойко Борисов добавил, че би се радвал да посрещне в София на посещение премиера Марк Рюте.

Берт Кундерс подчертал, че България е стабилен партньор в ЕС и НАТО и се съгласил, че двустранните отношения между България и Холандия имат сериозен потенциал за развитие.