Вилдерс, който е известен с антиислямската си риторика, ще бъде съден за изказвания за мароканците по време на предизборна кампания, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на изявление на прокуратурата.

Ще му бъдат повдигнати обвинения в "обиждане на конкретна група на расова основа и подстрекаване към дискриминация и омраза", съобщи БТА.

Партията на свободата на Вилдерс води в проучванията на общественото мнение в Холандия.

По време на кампанията за изборите за Европейски парламент през май крайнодесният политик заяви, че иска по-малко мароканци в страната.

Междувременнно у нас Българският хелзинкски комитет призова председателя на парламента Цецка Цачева да даде на прокурор лидера на НФСБ Валери Симеонов заради "отровно" расистко изказване.

Съпредседателят на Патриотичния фронт заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.