Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с холандския си колега Берт Коендерс в Анкара днес, съобщава в. "Сега".

Чавушоглу подчерта, че когато Турция прави изявления по повод своите граждани в Европа, това се тълкува като нейна намеса, което според него е „двоен стандарт“.

"Ние не се бъркаме и не се противопоставяме на вътрешната политика на Холандия, не би било и правилно. Когато турците в Холандия демонстрираха срещу събитията у нас, това също не е насочено срещу Холандия и вие не можете да възпрепятствате протестните им действия. Ако има противозаконни действия, е съвсем друг въпрос, никой няма право да престъпва законите на страната", заяви Чавушоглу.

Министърът бе ядосан, че когато Холандия и други държави налагат уроци по демокрация и право на Турция, това не е намеса във вътрешната политика на Турция. Но когатоТурция прави изявления за турците в Европа, тогава европейските лидери определят това като намеса във вътрешните им политики.

"Такъв глупав подход е недопустим. Това е двоен стандарт“, заяви Чавушоглу.

Той призова за диалог и партньорство с Холандия, както и с другите държави в Европа, където живеят милиони турски граждани, тъй като това е правилният път за преодоляването на проблемите.

На свой ред външният министър на Холандия Коендерс, който не скри смущението си от острите думи на турския си колега, настоя тези настроения да не се пренасят върху холандското общество.

„Това са много чувствителни теми и няма как турците, живеещи в Холандия, да не се тревожат от ставащото в родината им. Длъжен съм да подчертая, че по никакви причини тези нагласи не следва да се пренасят върху обществото в Холандия. Няма причини да се внушава, че имаме някаква намеса“, посочи гостът.

За същото призова и германският канцлер Ангела Меркел в интервю за телевизия ARD, цитирана от турските медии.

Обама се среща с Ердоган

Междувременно стана ясно, че президентът на Съединените щати Барак Обама ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган в неделя в Китай. Белият дом съобщи, че двамата лидери ще са там за срещата на върха на Г-20.

По-рано беше обявено, че в рамките на същия форум Ердоган ще разговаря на четири очи и с руския президент Владимир Путин, припомня Франс прес.

От Белия дом заявяват пред агенцията, че засега не се знае дали Обама и Путин ще разговарят отделно, но допълниха, че се очаква те да имат възможност да обсъдят належащите световни кризи.