Засега обща сума на исковете е за над 6 млн. лева, предстои обаче внасянето на още искови молби, като общата сума ще надхвърли 10 млн.лв. Това съобщи пред БТА Николай Димитров от софийската адвокатска кантора, която представлява близките на 7-те загинали и над 30 ранени при железопътната катастрофа, при която се взриви цистерна.

В молби се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от около 80 км/ч., въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че същата следва да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч.

Според потърпевшите това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ЕООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура.

Тези изисквания за безопасност се отнасят както до движението на железопътните возила, така и до състоянието на железопътната инфраструктура, осигуряваща тяхното движение, за което отговаря НК "Железопътна инфраструктура" ДП, уточни Димитров.

По делата ще бъде привлечено като "трето лице помагач" и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", която е била органа, пред който се е водила процедурата за получаване на лиценз за железопътен превозвач от "Булмаркет Рейл Карго ЕООД", като се твърди, че са били налице нарушения от страна на агенцията.

Нарушения се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал.

Целта е ако съдът осъди "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани, те да бъдат претендирани от Министерството на транспорта, каза още Димитров.