Преди 80 г. отварят лагера на смъртта ”Бухенвалд”

stat
07:36  |  16 юли 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
На 16 юли 1937 г. близо до германския град Ваймар е открит концлагерът Бухенвалд На 16 юли 1937 г. близо до германския град Ваймар е открит концлагерът Бухенвалд
Сн.: Shutterstock

На 16 юли 1937 г. близо до германския град Ваймар е открит концлагерът Бухенвалд.
Бухенвалд (Букова гора - бел.ред) бил построен на върха на планина Етерсберг. Първоначално лагерът на смъртта бил кръстен именно така, но впоследствие нацистите променили името му, тъй като местните жители смятали, че името Етерсберг е на Гьоте, който написал тук „Нощна песен на странника”.

След юли 1937 г. в "Бухенвалд" са затваряни противници на нацисткия режим, евреи, цигани, немски комунисти, криминални престъпници, представители на религиозни секти, хомосексуалисти и всякакви хора, обявени от Хитлер за „асоциални елементи”.

На главния вход на лагера, на малка врата от ковано желязо, стоял надпис "Работата те прави свободен", а друг надпис гласял: "Всекиму своето".

Вижте снимки от лагера на смъртта>>>

Лагеристите са изпращани да работят във военните заводи във Ваймар и Фриц-Заукел. Голяма част от тях са подлагани и на медицински опити в полза на берлинския институт „Роберт Кох” и на фирмата „Беринг” от Марбург.

През периода 1937-1945 г. в лагера са депортирани близо 240 000 души, предимно евреи, като над 55 000 от тях са убити или са умрели поради нечовешките условия на труд.

Тъй като в "Бухенвалд" не е имало газови камери, лагеристите са убивани
чрез инжектиране на фенол в сърцето, разстрел или в газови камери в близко разположения град Бернбург.

Убитите са слагани в дълбоки цинкови вани, за да не изцапат с кръвта си пътеките в лагера. Ако показвали някакви признаци на живот, те били доубивани с дървен чук. На определено място се събирали техните коси и дрехи, а след изгарянето им в пещта, пепелта, останала от тях, се извозвала извън лагера и се посипвала из околните ливади.

В "Бухенвалд" е имало 52 бараки, но затворените били толкова много на брой, че дори и през зимата били настанявани в палатки, а от студа почти никой не оцелявал.

На 11 април 1945 г. концлагеристите разбират, че американската армия настъпва. Те се вдигат на бунт и успяват да обезвредят охраната. При пристигането на американците, концлагерът е освободен. От него излизат близо 21 000 души, като 904 от тях са деца.

Официално в регистрите на "Бухенвалд" са вписани 34 375 смъртни случая. Смята се обаче, че в концлагера са загинали общо между 56 000 и 65 000  души.

През 1958 г. в "Бухенвалд" е открит величествен мемориален комплекс в памет на загиналите.Последно в Общество


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.