Целта е да се сложи край на съдебен спор и да попречи на превръщането й в място за нацистки поклонения, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Целта на проектозакона е отчуждаване на сградата от сегашния й собственик и предаването й на Австрия, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи. От 70-те години на миналия век държавата се опитва да попречи на превръщането на сградата в място за поклонение на носители на нацистките идеи, припомня министерството и подчертава, че вече не може да изпълнява тази задача поради разногласия със собственика на имота.

Домът, в който е роден Хитлер, е разположен в центъра на северния град Браунау на Ин. Голямата къща с жълта фасада е празна от 2011 г. и оттогава австрийското правителство води съдебна битка със сегашната собственичка Герлинде Помер, местна жителка, чието семейство е собственик на блока от повече от един век.

През 70-те години на миналия век австрийското правителство е подписало с нея договор за аренда и е превърнало сградата в център за инвалиди, докато Помер отказала неочаквано да даде разрешение за извършване на необходимите ремонти за реновиране на сградата. Тя отхвърлила и отправеното от вътрешното министерство предложение за купуване на сградата.

"Преговорите се провалиха", се казва в изявление на министерството, което смята, че има "историческа отговорност да попречи на това място да се извършват нацистки възпоминания и престъпления". В закона е предвидено обезщетение за собственичката.

Съдбата на сградата предизвика ожесточен дебат сред 17-те хиляди жители на града. Някои искат къщата да стане център за бежанци, други - музей за освобождението на Австрия. Има дори призиви за разрушаването й, но сградата е част от историческия център на града и е под закрилата на закона за културното наследство.

Всяка година на рождения ден на Хитлер пред сградата се събират антифашисти. На каменна плоча пише "За мир, свобода и демокрация. Никога повече фашизъм: милионите загинали ни го напомнят".