Това каза пред „Фокус” Благо Джиев, собственик на птицекомбинат, във връзка разпоредената проверка от земеделския министър Мирослав Найденов за антибиотици и инжектиране на течности в пилешкото.

Той посочи, че обикновено у нас на пилетата им се дава антибиотик само първите четири дни, но това било регламентирано.
„Никъде няма в света бройлер, който да се угоява 55 дни, както е тук. В Европа с новите порочни технологии – пилетата се угояват за 30 – 32 дни. Никой там не иска да ми даде рецепта как си хранят пилетата, защото всичко е табу. Това е в Америка, в Бразилия, Китай, където са новите технологии със забранените лекарства и стимулатори", заяви Джиев.

Според него това е проблем, който тепърва ще се развива. В България също навлезли тези порочни технологии – ежедневно се предлагали храни, с които пилетата надават бързо.

По думите на производителя, всичко, което е направено в последните 20 г., е порочно и ще доведе до здравословни последици за хората след години.

Джиев каза още, че проверките на земеделското министерство няма да дадат резултат срещу порочните практики, свързани с употребата на различни химикали при производството на колбаси.
Той даде пример с използването на вещество, което имитира миризмата на пушено месо. В луканките пък се слагало вещество, което кара луканката да узрее за 5-6 дни. По думите му това е много по-вредно от соята, която поне не е опасна за здравето.