Докато е била държавен секретар, Хилари Клинтън е използвала сървъра на личния си имейл в нарушение на правителствените правила и без разрешението на служителите по сигурността в Държавния департамент.

Това се констатира в доклад от вътрешен одит във ведомството, огласен днес и цитиран от информационните агенции и БТА.

Обстоятелството, че Клинтън е ползвала за правителствени нужди частния си имейл от дома си в Чапакуа, щата Ню Йорк, бе досега обект на няколко разследвания, включително и продължаващото разследване на ФБР, припомня Ройтерс.

В огласения днес доклад на генералния инспектор на Държавния департамент се говори за "продължителни, системни слабости" в архивите на департамента още преди мандата на Клинтън и се установяват проблеми в архивирането на имейлите на някои от нейните предшественици.

Същевременно се отправя критика към претендентката за президентската номинация на демократите, че е ползвала личната си електронна поща за държавни цели, без да има право на това.

Румънският хакер

Румънски компютърен хакер, който разкри съществуването на частен сървър, използван от Хилари Клинтън по времето, когато тя е била държавен секретар, призна днес вината си в американски съд по обвинения, свързани с хакерски атаки, предадоха световните агенции.

Марсел Лазар, известен с псевдонима Гучифър, внесе молба, с която признава вината си, в съд в град Александрия в американския щат Вирджиния. Присъдата му ще бъде обявена на 1 септември.

Реакцията на Хилари Клинтън

Докладът за имейлите на Хилари Клинтън не посочва практики, които не са прилагани и от предишни държавни секретари на САЩ, каза говорител на Клинтън.

Огласеният днес доклад на генералния инспектор на Държавния департамент показва, че докато е била държавен секретар на САЩ, Хилари Клинтън е използвала имейла си така, както и предишни държавни секретари са работили с електронните си пощи.

Това каза днес говорителят на Клинтън, Браян Фалън, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Фалън изтъкна също така, че в доклада няма данни за успешен пробив в личния сървър, който Клинтън е използвала.