Подкрепен главно от младежта, Бърни Сандърс, който получи близо 60 на сто от гласовете при демократите в щата, започна президентската си кампания в съвсем неизгодна стартова позиция - кажи-речи неизвестен, безпаричен, при това съперник на Хилари Клинтън, пише Джени Матю от Франс прес, цитиран от БТА.

Сенатор от съвсем малкия североизточен щат Върмонт, представящ се за "демократ социалист", яростен изобличител на Уолстрийт и на все по-дълбоките неравенства в САЩ, Бърни Сандърс е един разгневен мъж.

74-годишният претендент заклеймява политическата система, манипулирана според него от Уолстрийт и различните лобита, също и "фалшифицираната" икономическа система.

Неуморен защитник на средната класа, той се кани да вдигне с 15 долара минималната заплата (в момента 7,25 долара на час във федерален мащаб), признава без колебание, че ще вдигне данъците, пледира за всеобща здравна застраховка по европейския модел, настоява, че иска правителство, "което да работи за всички, не само за шепа хора на върха". И разглежда затоплянето на климата като много сериозна заплаха.

Сандърс е в политиката, откакто се помни, но го смятат за аутсайдер. Не е нито голям оратор, нито особено харизматична личност. Неотстъпчив, попрегърбен, с непокорни бели коси и решителен поглед - явно не държи да го харесват.
Тъкмо той обаче събира най-големи тълпи по своите митинги след Доналд Тръмп.

Сред множеството има и доста млади хора, омаяни от този възрастен мъж, винаги с омачкан костюм, който предрича "политическа революция", ръкомаха и обещава безплатно университетско образование в една страна, където студентите дължат за обучението си средно по 35 000 долара.

За тези младежи думата социалист не звучи така отблъскващо, както за родителите им. Някои млади избирателки твърдят, че "белокосият дядка" им допада повече от дамата, която може да стане първата жена президент.

Той самият е изненадан от своя успех - тази седмица допитване на национално равнище му отреди почти равни шансове с г-жа Клинтън (44 срещу 42 на сто по данни на университета "Кинипиак").

Щом бъде атакуван от Хилари Клинтън заради липсата на външнополитически познания, той отговаря, че най-значимото гласуване в новата история на САЩ е било това за войната в Ирак, че тя е гласувала "за", а пък той - "против".

"Автентичен човек"

Феновете му приветстват появата на един автентичен човек в свръхпрограмирания политически свят. Подчертават, че никога не е променял убежденията си, откакто е бил кмет на Бърлингтън (1981-1989 г.), най-големия град във Върмонт с 42 хил. жители.

Ако бъде избран на висшия пост, ще стане най-възрастният президент, влязъл някога в Белия дом.

Първият американски евреин, спечелил първични избори

С вчерашната си победа в щата Ню Хемпшър сенаторът Бърни Сандърс стана първият американски евреин, спечелил първични избори в САЩ, отбелязва британският в. "Гардиън" в днешния си брой.
Тази историческа "премиера" стана факт само осем дни след като друг американски сенатор - Тед Круз, стана първият испаноезичен американец, спечелил първична надпревара за президентска номинация в резултат на победата си при републиканците в щата Айова.

Сандърс не е първият американски евреин, кандидатирал се за президент. Бившите сенатори Арлин Спектър от Пенсилвания и Джо Либерман от Кънектикът водиха неуспешни кампании за Белия дом съответно през 1996 и 2004 г.

Бари Голдуотър, който спечели президентската номинация при републиканците през 1964 г., също бе от еврейско потекло, но бе практикуващ член на протестантската Епископална църква в САЩ.

Сандърс е не само първият американски евреин, но и първият кандидат нехристиянин (който не принадлежи към нито една от християнските деноминации), спечелил първични избори в отделен щат, добавя "Гардиън".

Ако бъде номиниран обаче, той няма да бъде първият евреин, спечелил гласове в избирателната колегия. Либерман бе кандидат за вицепрезидент в тандем с Ал Гор, който за малко не успя да победи Джордж Буш на президентските избори през 2000 г.

Тръмп имитира боксиране

69-годишният Доналд Тръмп, претендент за номинацията на републиканците, който по време на кампанията си се обяви за депортиране на нелегалните имигранти и за временна забрана за мюсюлмани да влизат в САЩ, спечели в Ню Хемпшър с 35 на сто от гласовете на местните републиканци, оставяйки далеч назад втория - Джон Кейсик - с 16 на сто. 

На митинга на победата той пак мина без любезности: поздрави останалите кандидати в надпреварата, но обеща скоро да се върне към обичайния си войнствен стил.

"От утре - бум-бум", каза той, имитирайки боксиране, под одобрителните възгласи на публиката, предаде Ройтерс.