Според проучването, кандидатът на демократите Хилари Клинтън има преднина от над 10 процента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ако президентските избори, насрочени на 8 ноември, бяха днес, за бившия държавен секретар и бивша първа дама биха гласували 51 на сто от избирателите, а за Доналд Тръмп - 39 на сто.

Това е най-голямо увеличение на популярността на госпожа Клинтън в анкетите на "Вашингтон пост" и Ей Би Си от есента, отбелязва агенцията. В подобна анкета миналия месец нейната преднина бе само 2 процента.

Спадащата популярност на Тръмп се дължи на растящото недоволство сред републиканците от скандалната му реторика и позициите му за външната политика.

Анкетата сочи, че според двама от трима американци той няма качества да бъде президент. Освен това изявленията на Тръмп за жените, малцинствата и мюсюлманите показват, че той има предразсъдъци, а нападките срещу федерален съдия заради мексиканския му произход са расистки, добавя Франс прес.

Друга анкета, на Ен Би Си и "Уолстрийт джърнъл", също публикувана днес, дава по-малка преднина на Клинтън - между 41 и 46 процента.

И двете анкети са извършени след клането в Орландо, където американски мюсюлманин, врекъл се във вярност на Ислямска държава, уби 49 души и рани над 50 в нощен гей клуб.

Анкетата на "Вашингтон пост" и Ей Би Си показва също, че след кръвопролитието в Орландо популярността на президента Барак Обама е стигнала до 56 процента - най-високата стойност от май 2011 г., когато американски командоси убиха Осама бин Ладен.