В Германия Клинтън ще участва в Конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен.

В България държавният секретар на САЩ идва на 5 февруари по покана на българския външен министър Николай Младенов. Това съобщи информационната дирекция на МВнР. В рамките на посещението си Хилари Клинтън ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и министри от кабинета, се посочва в съобщението. Основните теми на разговорите ще бъдат двустранното сътрудничество, ситуацията в Близкия изток, Югоизточна Европа и приноса на България в Афганистан.

По повод визитата на Клинтън в България Франс прес припомня, че София изпрати в Афганистан 614 военни, инструктори и лекари. В Мюнхен Клинтън ще говори пред делегатите на 48-ата Конференция по сигурността, която по традиция събира лидери от цял свят. Клинтън ще подчертае важността на трансатлантическите връзки и после ще проведе редица двустранни срещи.

Миналата година българският премиер Бойко Борисов и американския държавен секретар Хилъри Клинтън присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Дилма Русеф. Тогава те потвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ. Акцент в разговора си те поставиха върху енергетиката. Ръководителят на американската дипломация изрази подкрепа за усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници. Тогава Клинтън прие отправената й покана да посети страната ни.