Причината е, че самолети и вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълняват полети на малка височина над град София.

Полетите са във връзка с подготовката и провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия - 6 май, съобщи Министерството на отбраната.

Именно, за да се осигури безаварийното провеждане на тренировките и парада, както и безопасността на гражданите, ВВС издаде предупреждението за дроновете.

Ограничението е в рамките на населените места София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Драгоман, Мировяне за днес, 4 и 5 май 2016 г. от 09:00 до 11:30 часа и от 14:00 до 15:30 часа, както и на 6 май 2016 г. от 9:00 ч. до 11:30 часа.

Опасни случки

Дрон, летящ на височина над 2000 м, минал преди десетина дни близо до пътнически самолет А-320 на ирландската компания Aer Lingus, който се е подготвял за кацане край Париж.

Самолет на „Бритиш Еъруейз“ пък беше ударен от дрон, малко преди да кацне безопасно на лондонското летище Хийтроу.

През февруари пилот на А-320 на „Ер Франс“ бе принуден да предприеме спешна маневра, за да избегне сблъсък с дрон. Летящата „играчка“ мина едва на 5 метра под лявото крило на машината.

Взимат се мерки

Във Франция е забранено микродроновете, купени в магазина, да летят по-високо от 150 метра, независимо, че някои модели са способни да се издигнат на няколко километра.

Компанията SkySafe обяви технология, която позволява на органите на реда да овладеят контрола над летящ дрон и да го отведат за кацане на безопасно място. Подобно „дистанционно“, наречено Drone Defender е разработила и високотехнологичното фирма Battelle.

В Япония се опитват да ловят апаратите „хулигани“ с подвижни мрежи. А полицията в Лондон мисли да използва... орли, следвайки успешните опити, проведени в Нидерландия.

НА ФОКУС: Разминавания „на косъм“ с дронове стряскат британски пилоти

НА ФОКУС: Дронът - детска играчка или технология на бъдещето?