За случая съобщи на заседание на Изборния борд към Министерски съвет прокурор Илона Кръстенякова от Върховна касационна прокуратура, цитирана от "Фокус" и БНР. 

Не стана ясно обаче кога е било извършено престъплението, нито в чия полза се е готвело.

"Досъдебното производство е образувано за противозаконно държане на бюлетини. Установено е, че се касае за 52 броя бюлетини, тип „образец“, негодни за гласуване. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с № 00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част „образец“, се казва в официално съобщение на държавното обвинение.

От там изрично подчертават, че тези бюлетини са абсолютно негодни за използване в изборния процес.

Сами разбирате, че 52 бюлетини не биха повлияли сериозно на изборния резултат, каза прокурор Илона Кръстенякова по БНР. Според нея досъдебното производство ще бъде прекратено, тъй като става дума за негодни бюлетини.

"В никакъв случай не може да се говори за „Костинброд 2” Не смятам, че трябва обстановката да се нагнетява по някакъв начин. Определено няма бомба. Става въпрос за държане на бюлетини, за образци, които по никакъв начин не биха били годни да се използват при гласуване”, категорична бе тя.

Ден преди изборите на 12 май 2013 г. в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини. Това количество бе извън договорената с Министерски съвет бройка.

Днес в Софийския градски съд продължава делото срещу единствения подсъдим за т.нар. "Костинбродска афера" – бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.
Основен свидетел заяви пред магистрати, че показаните от прокуратурата бюлетини са били технологичен брак.

Прокурор Кръстенякова каза още, че са образувани общо 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите, като след изборите прокуратурата смята да направи много сериозен анализ на нарушенията и съществуващите проблеми.

Георги Арабаджиев от Криминална полиция допълни, че вече има и досъдебно производство за хората, нахлули в ЦИК.

Миналата седмица 17 националисти нахлуха в сградата на Народното събрание където се провеждаше редовното заседание на ЦИК. Кандидат-депутатите на БНС на Боян Расате обявиха, че няма да излязат, докато не бъде разгледана тяхна жалба срещу решение на ЦИК - да бъде спрян предизборен клип на БНС-НД, в който малко дете развява националния флаг. Според закона деца не могат да бъдат въвличани в политическа агитация.

В крайна сметка пренощувалите в сградата кандидат-депутати решиха сами да излязат на следващия ден.