Детето е прието в спешното отделение на болницата около 17.00 ч. вчера в изключително тежко и неясно септично състояние. Предполага се, че проблемът е бил ентерит - остро възпаление на тънкото черво. То е било с токси-инфекциозен шок с полиорганна недостатъчност, предаде Дарик.

Веднага са започнали реанимационни мерки, като за живота на бебето са се борили лекари от инфекциозно и интензивно отделение, както и консултанти от Пловдив. Измененията в организма обаче са били необратими и усилията им са били напразни.

Аутопсията на този етап не може да даде отговор какви точно са причините за смъртта на бебето. Предполага се, че е вирус, предвид това, че състоянието му се е влошило много бързо.

Очакват се резултатите от взетите микробиологични и хистологични изследвания. Микробиологичният анализ ще има ориентировъчен резултат в събота, а окончателен - в понеделник.

Бебето е било кърмаче, четвърто дете в семейството.  Ден преди да постъпи в спешното отделение то е било с типичните за летните вируси симптоми- повръщане, разстройство и температура.

Състоянието му се влошило и тогава потърсили лекарска помощ. Няма данни за друго болно дете в семейството.