Това съобщи белградският в. “Вечерне новости”, като се позовава на 50-годишната Л. К., пише в. "Труд".

Жената започнала свое разследване за съдбата на стотици сърби, отвличани от Армията за освобождение на Косово (АОК) и прехвърляни тайно в Албания, за да им се вадят органи за нелегална продажба.

За лидер на мафиотската структура, която е извършвала тези престъпления, миналата седмица швейцарският депутат от Съвета на Европа Дик Марти посочи косовския премиер и бивш командир на АОК Хашим Тачи

Л.К. разказва, че терористите са отвели в Албания 821 сърби, повечето от тях са били затваряни недалеч от Тирана, в ранчото на бившия албански президент, а сега премиер  Сали Бериша.
“Сред затворниците е имало роми, босненски мюсюлмани, както и момичета от Украйна, Румъния и България”, сигурна е тя, но не посочва никакви доказателства или подробности.
 
От българското МВнР заявиха пред “Труд”, че нито в мисията ни в Прищина, нито в тази в Тирана някога е постъпвала подобна информация.

Л.К. пътувала 17 пъти до Албания, за да търси следите на свои близки от Косово, изчезнали безследно там. На повечето от жертвите били вадени органи. Някои от тях веднага били убивани, но други били държани живи до 2001 г., само с цел да бъдат разменяни за задържани от сръбските власти членове на АОК.

Оживелите сред експлантациите били измъчвани и използвани за тежък труд. Л. К. твърди още, че преди да бъдат прехвърляни в Албания, жертвите на косовската мафиотска структура били държани в 145 тайни затвора в Косово.
А в косовските градове Гниляне и Урошевац (днес Джилан и Феризай, на албански език - б.р.) имало 2 операционни за вадене на органи.
 
Изпълняващият длъжността президент на Косово Якуп Красничи призова междувременно за спешно разследване на твърденията за трафик на органи от  етнически албански бунтовници, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Хашим Тачи заяви, че ще съди Дик Марти за “лъжливите” му обвинения. “Вече имаше три разследвания - на мисиите на ООН и на ЕС в Косово и на Трибунала в Хага, без резултат”, заяви той.
Не се страхувам за живота си, заяви междувременно Марти.