Той беше признат за виновен по обвинения, че е организирал изгонването и убийството на 200 000 сърби от района на Крайна по време на военната офанзива от 1999 г., съобщи БНР.

"Тъй като сте извършили тези престъпления, тибуналът ви осъжда, господин Готовина, на непрекъсната присъда от 24 години лишаване от свобода," заяви съдията по процеса. Смятаният за съучастник на Готовина генерал Младен Маркач също бе признат за виновен и получи присъда от 18 години затвор.

Третият от участниците в събитията в Крайна - генерал Иван Маркач бе оправдан по всички обвинения и ще бъде освободен. Тримата генерали не се признаха за виновни.

Хърватия започва военната офанзива под кодовото наименование операция “Буря” на 4 август 1995 г., за да си възвърне контрола над Краина, който сръбските сепаратисти окупират през 1991 г. Между 150 и 200 хиляди сърби избягаха към Сърбия и Босна при тази операция, а над 150 цивилни сърби са убити.

Арестът на Анте Готовина в Испания през 2005 г. след четиригодишно преследване се възприе като успех за главния прокурор на Международния трибунал Карла дел Понте.
Липсата на първоначална воля от страна на Загреб да сътрудничи с трибунала за арестуването на ген. Готовина почти бе станал причина за отхвърляне на кандидатурата на Хърватия за присъединяване към ЕС.