"Има сигнал за терористичен акт в България. Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки. Засега те не са арестувани", каза Румяна Бъчварова в отговор на въпрос дали има сигнал за терористичен акт.

В събота в социалните мрежи и британската преса излезе информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт заради събитията отпреди 10 дни в Харманли.

Румяна Бъчварова каза, че българските служби са получили тази информация по дипломатически път.

Бъчварова даде пресконференция в Харманли и веднага след това заедно с председателя на Държавната агенция по бежанците Петя Първанова се отправи на инспекция към завършената ограда в РПЦ Харманли.

По повод информацията, че афганистанци, които живеят във Великобритания търсят съмишленици чрез социалните мрежи, Бъчварова коментира, че това е средата в момента.

„Това е информационната среда, контактите, които се осъществяват”, допълни тя.

МВР изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България, съобщиха по-късно от пресцентъра на министерството. В съобщението се казва, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая.