Мигрантите се сбиха заради фалшивото пеене на афганистанец, а простигналите полицаи бяха аткувани с камъни и една патрулка беше потрошена.

Води се разследване за установяване на виновните за инцидента. На нарушителите вероятно ще бъде отказана закрила, съобщи БНР.

"Съгласно Закона за убежищата и бежанците, се дава такава възможност и след това нарушение, както на вътрешния ред в центъра, така и на обществения ред извън територията на центъра", обясни Тома Зафиров от Държавната агенция за бежанците.

В лагера вече пребивават 1500 души като най голяма е групата от афганистанци, следвана от сирийци и иракчани.

Днес е въведен вечерен час. Остава и засиленото полицейско присъствие.

Напрежението в центъра в Харманли обаче нараства, съобщи Нова ТВ.

"В центъра за настаняване на бежанци в Харманли системно се злоупотребява с алкохол и мисля, че това е основната предпоставка там да има инциденти”, коментира Евгени Генов, началник на районното управление на полицията в града.

От ВМРО настояват центърът да бъде преструктуриран от отворен тип в затворен тип и вече подготвят протест в града на 4 септември.

"Искаме и затягане на контрола в бежанския център, тъй като в момента според нас контролът там е много слаб”, заяви Николай Георгиев, председател на ВМРО – Харманли.

Вариантът чужденците да не бъдат допускани извън оградата на центъра, вече се обсъжда между Агенцията за бежанците и МВР.

"Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма", заяви в понеделник вътрешният министър Румяна Бъчварова, като уточни, че от отворен тип центровете ще станат затворен.

АНКЕТА: Трябва ли по-строг контрол в бежанските центрове?