Спорната задача е дадена в учебно помагало по български език за допълнителна подготовка.

В нея са цитирани конкретните марки на няколко вериги за бързо хранене, свързани с текст за хамбургера - вижте тук >>>.

Публикацията е споделена над 2000 пъти, а коментарите са стотици, като преобладава възмущението.

"Вече съм тотално ВЪЗМУТЕНА
Учебно помагало за четене с разбиране за 10 годишни Платена реклама?! Вкусни и горещи хамбургери?! 😮😮😮
Пом злезна информация е?!
Това е материал, заради които вазови и ботеви произведения отпадат?!
Езикът е подходящ за тази възраст?! Да не би тази верига за бързо хранене да са спонсори я на печатницата, я на МОН или се пълни джоба на Кунева?! С това нещо развиват функционалната грамотност на децата ни 😠😠"
, пише Диана Панайотова във Фейсбук.

След отзвука в социалните мрежи, Министерство на образованието и науката (МОН) направи спешна проверка на съдържанието на учебното пособие и съобщи, че след проведен разговор с издателя на учебното помагало е получило уверения, че то ще бъде преработено.

Става дума за помагалото "Чета и разбирам" за IV клас  на  "Булвест 2000”, което е било отпечатано през 2013 г., когато Законът за народната просвета не е забранявал наличието на продуктово позициониране в учебното съдържание. 

В новия Закон за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1 август тази година, има изрична разпоредба (чл. 152, ал. 2), според която в учебниците, познавателните книжки и учебните помагала, които са част от учебни комплекти, не може да има търговска реклама, обясняват от МОН.

Според действащия от тази година закон Министерство на образованието и науката вече няма да одобрява учебните помагала, които подпомагат предучилищното и училищното образование, и ще се предлагат свободно в търговската мрежа.

В тази връзка екипът на МОН призовава издателите да проявяват необходимия професионализъм и отговорност при изработването на учебните помагала.

Отново приканваме учителите, разумно и отговорно да използват по-голямата свобода, която новият закон им дава, като особено внимателно подбират учебните материали, по които ще преподават, пише в съобщението на МОН.

Учителите обаче не виждат проблем в съдържанието на задачата.

"Училището не трябва да е нещо изолирано извън живота. Няма какво да се лъжем, че тези вериги са част от нашия живот и все по-масово много ученици влизат в тях”, каза началният учител Дани Боянова пред bTV.

От издателство на учебното пособие съобщиха, че при нов тираж спорният  текст ще бъде коригиран.