Фалшивият ъпдейт е бил разпратен около 10:30 ч. местно време (07:30 ч. вчера сутринта) и е заразил компютрите на неизвестен брой организации в страната. След това програмата, искаща плащане на откуп в замяна на връщане на контрола над компютъра, се е разпространила и към други компютри, отбелязват информационните агенции.

Компанията МЕДок заяви във Фейсбук, че е била хакната, но не е разпространявала вируса.

За фалшивия ъпдейт съобщи в Туитър украинската киберполиция, като подчерта, че не обвинява фирмата.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви снощи в реч пред Кралския институт по международни отношения, че Великобритания е готова да отговори с ракетен удар от въздух, суша или море, ако държавните й учреждения или институции бъдат подложени на кибератака. Той добави, че Лондон не разполага с доказателства кой стои зад вчерашната кибератака.

Снощи полската премиерка Беата Шидло разпореди свикване на правителствената група за управление на кризи във връзка с мащабната хакерска атака, предаде ТАСС. По-рано беше съобщено, че кибератаката не е засегнала Полша.

Майкрософт: Вирусът използва уязвимост на Уиндоус

Започналата вчера серия от кибератаки по цял свят използва уязвимост на операционната система "Уиндоус", за която фирмата "Майкрософт" вече е публикувала пач, съобщава фирмата.

Според първите анализи на "Майкрософт" вирусът използва няколко техники, за да се разпространява. Една от тях се блокира от пача MS17-010. Той е достъпен за всички варианти на "Уиндоус", от "Уиндоус" ЕксПи, до последния "Уиндоус" 10, съобщи говорител на компанията.

Той добави, че компанията продължава да разследва и ще вземе необходимите мерки за защита на клиентите си, но ги подкани да проявяват предпазливост при отваряне на непознати файлове.

Още при атаката с вируса "УонаКрай" през месец май "Майкрософт" беше подканила клиентите си да инсталират пача MS17-010. Уязвимостта на системата и начините за използването й бяха описани в документи, откраднати от американската Агенция за национална сигурност, припомня АФП.

Новата вирусна атака стигна и до Австралия. Първата компания, станала негова жертва, беше фабриката за шоколад "Кедбъри", предаде Ройтерс. Производството във фабриката на остров Тасмания беше спряно след блокиране на компютърните системи. Фабриката "Кедбъри" произвежда около 50 000 тона шоколад годишно.


Кибератаката порази компютри на АЕЦ ”Чернобил” >>


Кибератаки с ГолдънАй и Петя.А вилнеят по света >>