То публикува обяви в социалните медии, прави оферти на компютърни програмисти и дори говори открито за издирване на потенциални специалисти в руските престъпни кръгове, пише американският в. "Ню Йорк таймс" в статия озаглавена: "Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна".

В статията се разказва, че руското министерство на отбраната е публикувало реклама за набиране на кадри в социалната мрежа ВКонтакте. Специалистите по компютрите, които откликват на рекламата, са зачислявани във фирми, работещи с министерството по договор или в така наречените научни ескадрони, намиращи се във военните бази в цялата страна. Талантлини студенти, които не искат да ходят на задължителна военна служба, може да приемат опцията на научните ескадрони вместо военната повинност.

В статия във в. "Росийская газета" заместник-министърът на отбраната генерал Олег Остапенко дори казва, че научните ескадрони може да включват хакери с криминално минало.

В. "Ню Йорк таймс" разказва, че хакери се набирали дори сред специалистите от фирми за борба с кибепрестъпността. Конкретен пример е този с Александър Вяря. 33-годишният програмист получил оферта да се присъедини към хакерите. Той обаче не я приел. По време на опита за вербуване Вяря бил поканен през 2015 г. да придружи до София Василий Бровко, изпълнителен директор в руската военнотехнологична компания Ростех. Там двамата присъствали на демонстрация на софтуер, чрез който се извършват атаки от типа "атака за отказ на услуга". Тоест при атаката интернет сайтът остава блокиран за потребителите.

Вяря бил експерт в борбата срещу точно такива атаки. Сред клиентите му били Алексей Навални, в. "Ведомости", телевизия "Дожд" и др. По време на демонстрацията на софтуера бил блокиран достъпът до сайта на украинското министерство на отбраната и на руския новинарски сайт "Слон", разказва Вяра. След демонстрацията Бровко го попитал как може софтуерът да бъде подобрен и му предложил да работи за тази цел, тъй като руснаците планирали да купят продукта за около 1 милиона долара от българите, пише в. "Ню Йорк таймс". Тогава Вяря отказал офертата. После започнали да го следят и негов приятел в правоохранителните органи го посъветвал на напусне страната. Така се стигнало до пристигането му през август 2015 г. във Финландия, където той подал молба за получаване на убежище.

АНКЕТА: Смятате ли, че Русия води хибридна война в Европа?