"Хакерските атаки са явление с епични мащаби. Това, което се случва в света, а и в България, е без прецедент. То многократно надхвърля нашите представи за възможностите на хакерите. Тоталната компютризация и глобализмът в световните мрежи доведоха до една много силна уязвимост на системите. Повечето устройства не са защитени и без техните собственици да знаят, стават генератори на зловреден софтуер", коментира пред БНР проф. Константинов.

Известният математик призова потребителите "да си запишат с червено" да не отварят никакви приложения.

Българската изборна машина не разчита на интернет за пренос на данни, допълни той. Ако интернет в целия свят спре, изборите у нас биха протекли нормално и единствено хората няма да могат да проверят резултатите на сайта на ЦИК. Въпреки това от "Информационно обслужване" са подготвени за евентуални хакерски атаки.

"Внимателно следим кой ни напада. Искам да уверя всички хора на територията на страната, които си правят майтап с държавата в този момент, че ще бъдат издирени и наказани. Е, когато ни атакуват от другия край на света, ясно е, че по-трудно ще докопаме изпълнителите, но хакерството в момента е световен проблем, така че целият свят взема мерки. Не е толкова безопасно хакерството", предупреди Константинов.

Продължава проверката на ДАНС и за хакерските атаки и на миналите избори, когато бяха атукувани сайтовете на няколко министерства и държавни институции.

Машинното гласуване с 500 машини в цялата страна няма да бъде експериментално, а истинско, допълни Константинов. В 15 секции пък ще има машинно броене чрез скенери и специализиран софтуер.

Все още не е ясно обаче как машините ще отчитат случаите, когато са зачеркнати "Не подкрепям никого" и легитимен кандидат.

Време за корекции има, но това ще струва пари, допълни Константинов и уточни, че броенето е експериментално, а, ако има разминаване между ръчното и машинното преброяване, ще се вярва на ръчното.

"Ще получим много по-голям брой грешни протоколи от секциите, защото хората не знаят какво да правят с това квадратче "Не подкрепям никого" – и то става нов генератор на грешки. Един от дефектите на българската система е огромният брой протоколи с грешки, за щастие, рядко фатални, при които трябва да бъдат връщани комисиите. Това губи време. Това нещо сега ще се усложни и влоши, защото се занимаваме с глупости. Една система, която що-годе работеше, ентусиазирано се хвърлиха да я поправят", коментира още Михаил Константинов.

Вчера депутатите от правната комисията решиха на второ четене само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент, да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”. Очаква се окончателното решение на парламента.