Москва отхвърли предложението на Доналд Тръмп, определено от самия него като иронично, Москва да намери "изчезналите" имейли на Хилари Клинтън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера Тръмп, кандидатът на Републиканската партия за президент, ядоса някои среди в Демократическата партия, като покани Русия да намери десетки хиляди "изчезнали" имейли от времето когато съперничката му за Белия дом от демократите Хилари Клинтън е била държавен секретар.

Тръмп каза това, след като президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е възможно Русия да се опита да повлияе на американските избори за президент след изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия, за което експерти обвиниха руски хакери.

По-късно Тръмп поясни, че думите му били израз на сарказъм и не бива да се възприемат буквално.

Изявленията за руска намеса подразниха Кремъл, който категорично отрече и обвини американските политици, че искат да разпалват в САЩ страхове от Москва в духа на Студената война, като си измислят истории с предизборна цел.

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, каза, че обвиненията за руска следа в случая с хакнатите имейли граничат с "пълна глупост" и че са плод на антируски настроения.

"Що се отнася до тези купчини имейли, това не е наша грижа. Никога не си пъхаме носа в работите на другите и не ни харесва, когато се опитват да си пъхат носа в нашите", каза той. "Американците трябва да стигнат до дъното на това какви всъщност са тези имейли и да разберат за какво става дума във всичко това".

Тръмп, който нееднократно е казвал, че ще се стреми към по-добри отношения с Русия, ако стане президент, предизвика безпокойство и с изказването си, че ще обмисли дали да признае Крим за част от Русия.

Песков каза, че Кремъл не се трогва от това изявление и че няма да промени неутралната си позиция по отношение на кандидатите за американски президент.

"Знаем много добре, че в разгара на предизборната борба кандидатите казват едно нещо, а после, под напора на обстоятелствата, реториката им става по-балансирана."

Анализатори казват, че Кремъл би приветствал победа на Тръмп на изборите през ноември, защото милиардерът нееднократно е хвалил с руския президент Владимир Путин, казвал е, че иска да се спогоди с Русия, както и че ще обмисли съюз с Москва срещу "Ислямска държава".