Разкритието идва на фона на растящата загриженост, че чуждестранни хакери могат да подронят доверието на избирателите в честността на предстоящите в САЩ избори през ноември.

Въпреки това федерални служители и много експерти по киберсигурност нееднократно заявяват, че би било почти невъзможно за хакерите да променят изборните резултати, защото системите са силно децентрализирани и като цяло не са свързани с интернет, предаде БТА.

Един от тези служители, който разказа пред АП как са били регистрирани действията на хакерите, пожела анонимност, защото не е оторизиран да говори публично по въпроса. Не е ясно, отбеляза той, дали хакерите са вътрешни или чуждестранни, нито какви са мотивите им.

Миналия месец ФБР предупреди властите в отделните щати, че трябва да подобрят сигурността на изборите, след като хакери атакуваха системите в щатите Илинойс и Аризона.

Тази седмица шефът на ФБР Джеймс Коми каза пред конгресмени, че бюрото гледа "много, много сериозно" на действията на руски хакери, които могат да се опитат да саботират изборите в САЩ.

Миналия месец републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп каза, че се страхува от изборни измами.