Акцията е реализирана след разследване на получен сигнал и изясняването на престъпната схема, съобщи пресцентърът на МВР.

Всичко започвало с изпращането на така наречените „фишинг” електронни писма до клиенти на големи американски банки. В тях фигурирали линкове към измамни сайтове, посредством които техните потребителски имена и пароли се присвоявали, а наличните им средства били превеждани на други хора.

В хода на операцията антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” са задържали в София и Бургас трима хакери на възраст от 28 до 36 години, които са част от престъпната мрежа. Те имат високи познания в областта на високите технологии.
При вида на служителите на ГДБОП единият от столичаните опитал от дома си да осъществи достъп до компютъра си в офиса, за да изтрие наличната информация.

Установени са множество техни профили в платформите за разплащания www.libertyreserve.com, www.paypal.com, www.webmoney.ru, www.moneybookers.com и др.

При обиските са иззети мобилни телефони, компютърни конфигурации, съдържащи различни програми за извършване на хакерски атаки, преносими компютри и външни носители на информация. Намерени са множество документи, които удостоверяват парични транзакции.
От дома на единия от задържаните са иззети и голям брой пластики, данни за банкови сметки, потребителски имена и пароли за тях.

Предстои на тримата да бъдат повдигнати обвинения за престъпления срещу финансовата система.