Компанията ще поведе битка срещу кръвосмучещите убийци чрез изследователското си подразделение "Verily", пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Проектът предвижда освобождаването на 20 милиона стерилни мъжки комара, създадени в лаборатории в Калифорния. Насекомите, заразени със специфична бактерия, могат да се използват в борбата срещу болести като зика, денга и чикунгуня, чиито причинители се предават на хората от комарите.

Инициативата е част от проекта Debug - най-мащабното по рода си проучване в САЩ, чиято цел е пускането на комари, заразени с бактерията Волбахия - често срещан репродуктивен паразит.

Специалистите обясняват, че идеята е заразените комари да се чифтосат с женски екземпляри в естествена среда. При този подход, който не е вреден за хората, яйцата на заразените женски насекоми не успяват да се излюпят. С течение на времето методът може да доведе до намаляване на общата популация на комарите.

Специалистите от изследователското подразделение на "Гугъл" ще работят съвместно с частната биотехнологична компания "МоскитоМейт" и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно, Калифорния.

При автоматизираното масово отглеждане на комари учените от "Verily" сортират насекомите по пол, преди да използват алгоритми за контрол на наземните устройства, чрез които те ще бъдат освободени и разпределени равномерно в две близки околности, всяка от които с площ от около 300 акра (1 акър - около 4 декара).

Планът предвижда да бъдат пускани по 1 милион комара всяка седмица в течение на 20-седмичен период. Подобна, но не толкова мащабна програма е изпробвана през 2016 г. от "МоскитоМейт" и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно. Новият експеримент с участието на компания "Гугъл" чрез подразделението й "Verily" включва 25 пъти повече комари, отколкото в предишното изпитание.