Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха вчера в социалните мрежи. На тях се вижда, че мраморните и гранитни плочи са натрошени.

На вандализма се натъкнали членове на еврейската общност, които сигнализирали Организацията на евреите в България „Шалом“. Оттам са подали сигнал в Столичната община и са получили уверение от зам.-кмета Тодор Чобанов, че ще бъдат взети всички необходими мерки за установяване самоличността на извършителите и техните подбуди.

Ето какво написа един от потърпевшите - Мико Леви, във Фейсбук:

"Отидох до софийските гробища, защото получих информация от сестра ми за масово унищожени надгробни плочи в парцела, където е погребан баща ми. Тъй като видях, че има още много разрушени надгробни плочи, моля да посетите гробовете на вашите близки и да заснемете разрушенията, които са причинени от вандалите. Добре е да се информира и Израелското посолство в България.

Очевидно, че техните действия не са с цел кражба, а с ясната цел – вандализъм и антисемитизъм. Защо трябва да се посяга на гроба на баща ми, който е починал през 1970 г. По онова време надгробните плочи се правеха от най-евтиния материал - цимент и камъчета за мозайка. Тези рамки и плочи към днешно време нямат никаква стойност. Те не са откраднати, а просто са натрошени".

По този повод от МВнР заявиха:

"Оскверняването на религиозни паметни знаци е акт на вандализъм, който е посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Българското общество е пример за проява на търпимост, доброжелателство и уважение между хората с различен етнос, религия и култура.

Подобни действия са в пълно противоречие с моралния избор на българското общество, доказало през вековете силите си в защита на принципите и ценностите на хуманизма, толерантността, върховенството на закона. Уверени сме, че извършителите на този акт ще бъдат разкрити от компетентните български институции и ще понесат своята отговорност".

Вандалският акт е извършен в навечерието на три от най-важните празници в еврейската религия – Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот, подчертаха от "Шалом".