Фалстартът бе по две причини - неспазване на процедурата по връчване на обвинителния акт на всички подсъдими в 7-дневен срок и неявяването на ключовия свидетел Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП, съобщиха БГНЕС и БНР.

Стефанов е нередовно призован, а той е основен свидетел и делото не може да тръгне без участието му. 

Едно от обвиненията срещу собственика на "Литекс" е за закана за убийство на бившия данъчен директор.

"Черешката на тортата – тя се казва "Петрол". Това дело започва и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите към това дружество. Господин Ганчев не е държан в зависимост. Ако познавате Гриша Ганчев и ще разберете, че той е човек, който може да се бори, да се съпротивлява и че той няма така да се предаде. Но му извиват ръцете и го натискат по всякакъв начин. Той е притесняван вече няколко години, а в момента особено интензивно. Ако видите кой се бори за "Петрол" и за "Грейт Уол", вие ще си отговорите на въпроса. Кой във властта, извън властта и косвено на властта се занимава с тази простотия. Обвинението има хронични травми и стъпва накриво", заяви адвокатката на Ганчев - Татяна Дончева, цитирана от БНР.

Тя не изключи възможността да поиска прекратяване на делото по време на следващото заседание на 4 август.

Бившият директор на НАП Красимир Стефанов се отказал да предявява претенции, казал, че бил заблуден от тогавашното ръководство на МВР. Съдът обаче поиска това да бъде казано от него лично в съдебна зала.

Основното обвинение срещу Ганчев е за това, че е бил ръководител на групата, която действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарни заводи в Бургас и Девня.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември миналата година, но съдът го върна за отстраняване на процесуални нарушения.

Останалите подсъдими в групата са синът му Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Според държавното обвинение търговията със захар е минавала през кухи фирми, а количествата не се фактурирали, но пък групата разполагала с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза. Документите после се унищожавали.