Близо 5 часа защитниците излагаха редица доводи, които според тях са причина процесът да бъде прекратен. Съдът обаче не се съгласи, че прокуратурата не е спазила всички срокове при внасяне на обвинителния акт, след като той вече веднъж беше върнат.

Освен това съдът не се съгласи със защитата, че прокуратурата не е отстранила всички нарушения в обвинителния акт, който беше върнат, предаде БТА.

Делото продължава с разпит на свидетели на следващите заседания.

По-рано по време на заседанието бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов отказа да бъде конституиран като страна по делото. Според прокуратурата през май 2012 година Гриша Ганчев е заплашил с убийство Стефанов.
 
Заканата за убийство е едно от обвиненията срещу собственика на "Литекс".

Напускайки сградата на специализирания наказателен съд, Красимир Стефанов заяви, че никога не е бил заплашван, предаде БНР.

Когато започна делото - на 28 май, се разбра, че Красимир Стефанов се отказал да предявява претенции и казал, че бил заблуден от тогавашното ръководство на МВР.

Съдът обаче поиска това да бъде казано лично от него в съдебна зала - и отложи делото за 4 август.

Основното обвинение срещу Ганчев е за това, че е бил ръководител на групата, която действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците в нея на 10 май 2012 г.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарни заводи в Бургас и Девня.

Специализираният съд не допусна иска на държавата по отношение на неплатените данъци с аргумента, че разглеждането му, заедно с наказателното производство, ще го затрудни и забави делото.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември миналата година, но съдът го върна за отстраняване на процесуални нарушения.

Останалите подсъдими в групата са синът му Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Според държавното обвинение търговията със захар е минавала през кухи фирми, а количествата не се фактурирали, но пък групата разполагала с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза. Документите после се унищожавали.