Идва втора грипна вълна

stat 13:12  |  28 февруари 2011 | Общество / Редактор Гергана Мишева / обновено преди 766 минути
За последните 4 дни се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от грип
Сн.: Getty Images/Guliver

Втора грипна вълна идва в България, но се очаква тя да обхване само определени региони в страната, предупредиха от здравното министерство.
Към момента грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Монтана. Висока е заболеваемостта в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.

По данни на Националната референтна лаборатория по грип в момента в страната циркулират два щама – АH1N1 и тип В. Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС.
Държавата е осигурила и достатъчно антивирусни препарати. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от Регионалните здравни инспекции.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че най-важно, за да се предпазят хората от болестта, е добрата лична хигиена и избягването на контакти с болни хора.

Досега грипът взе няколко жертви. След последните бяха 2-годишно момиченце от Сливен и родилка от петричкото село Долна Рибница.


Последно в Общество


Кое ли дете е шило дрехите, които носим?

Те са деца, но работят по 16 часа на ден. Хиляди момичета се трудят като робини в индийската текстилна индустрия. А дрехите попадат във вериги като H&M и C&A.