Идва втора грипна вълна

stat 13:12  |  28 февруари 2011 | Общество / Редактор Гергана Мишева / обновено преди 826 минути
За последните 4 дни се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от грип
Сн.: Getty Images/Guliver

Втора грипна вълна идва в България, но се очаква тя да обхване само определени региони в страната, предупредиха от здравното министерство.
Към момента грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Монтана. Висока е заболеваемостта в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.

По данни на Националната референтна лаборатория по грип в момента в страната циркулират два щама – АH1N1 и тип В. Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС.
Държавата е осигурила и достатъчно антивирусни препарати. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от Регионалните здравни инспекции.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че най-важно, за да се предпазят хората от болестта, е добрата лична хигиена и избягването на контакти с болни хора.

Досега грипът взе няколко жертви. След последните бяха 2-годишно момиченце от Сливен и родилка от петричкото село Долна Рибница.


Последно в Общество


Евростат: Българският ИТ-експерт е млад мъж с добри доходи

Близо 70 000 души са работили в България в сферата на информационните технологии през 2015 година според анализ на Евростат за развитието на ИТ-сектора в ЕС.