Около това мнение се обединиха националният консултат по епидемиология проф. Мира Кожухарова и проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести, цитирани от Нова телевизия и "Фокус".

По думите на проф. Кожухарова, през есенно-зимния сезон циркулират не по-малко от 250 вида различни вируси. Тя обясни, че грипът е заболяване, което най-често засяга децата и хронично болните възрастни.

Това е нормално, защото децата изобщо не са се срещали с грипни вируси. Така, че заболяемостта при тях е най-висока. При децата са много по-малко усложненията, а смъртните случаи са изключение. Обратното е при възрастните хора, които са на около 60-65 години. При тях заболяемостта е по-ниска, но са съсредоточени усложненията и смъртните случаи”, обясни националният консултат по епидемиология. 

Проф. Кантарджиев смята, че пикът на грипа се очаква в края на януари, като нормалният здрав човек около 5 пъти годишно боледува от някаква вирусна инфекция. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

"Обикновено симптоматиката на грипа е ларингит, кашлица и температура. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен“, обясни той.

И двамата специалисти бяха категорични, че рисковите групи трябва да се ваксинират срещу грип.

Преди дни обаче националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова заяви, че България е на последно място в Европа по поставяне на препоръчителните ваксини, като едва 15 процента от българите си поставят противогрипна ваксина.

По думите й грипът, който се очаква тази зима, най-вероятно ще е от същите щамове като миналата година - "Виктория", "Калифорния" и "Масачузетс".

Една нормална грипна епидемия в България засяга между 800 000 и 1,5 млн. души, сочи още статистиката.